#GlasajZaŽene: Idana Mahić: “Želim da se uvede jedan dio Švedskog sistema u BiH, gdje političari gaje politiku otvorenih vrata, otvorenu komunikaciju sa građanima.”

Predstavite se: Zovem se Idana Mahić, magistar sam javne uprave, diplomirani politolog sa Geteborškog univerziteta u Švedskoj i majka dvoje djece. Dugogodišnja sam aktivistica u nevladinom sektoru. Aktivno govorim engleski i švedski jezik. Moja želja je da promjenim postojeće stanje, i da se zaustave negativni društveni trendovi odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine. Predsjednica sam kongresa Platforme za Progres, članica Akademije Platforme za Progres i kandidatkinja za Gradsko Vijeće Tuzle pod rednim brojem 4. Nakon završetka studija, svoju veliku želju sam sprovela u djelo i danas živim u Tuzli. Moj san je bio da mi se djeca rode u BiH. Svog budućeg supruga, porijeklom iz Tuzle, upoznala sam u Švedskoj 2008. godine. U braku smo od 2010. i imamo dvoje djece. Mirza je živio u Americi, ali je kao i ja imao želju da se vrati u domovinu. Zajedno smo se vratili i odlučili da damo svoj mali doprinos za bolju budućnost naše domovine. Preko deset godina živim u Tuzli i nikada nisam bila politički aktivna jer nije bilo ni jedne stranke koja promoviše moralne vrijednosti, koja radi za dobrobit običnog čovijeka. Onda se pojavio prof. dr. Mirsad Hadžikadić i rodila se Platforma za progres. Angažaovala sam se jer dijelimo iste principe. Uključila sam se u rad Platforme, međutim, o kandidaturi za Gradsko vijeće sam dugo razmišljala. Da li meni sve ovo treba? Ipak, odgovor je jednostavan, za budućnost djece nemamo izbora, moramo se boriti jer ne želim bježati i neću se prodati. Isto tako, ne želim da jednoga dana, kada moja djeca odrastu, pogledaju me u oči i pitaju: „Mama, zašto nisi ti pokušala barem nešto promijeniti na bolje jer si se školovala da se zalažeš za promjene?“

Vaš politički cilj?
Moj politički cilj je da u politiku ulaze ostvareni ljudi koji nemaju ambicija da se uhljebe, nego da im je primarni i jedini cilj da rade u interesu građana od kojih su i birani, onda ćemo imati stvarni napredak… Želim da se uvede jedan dio Švedskog sistema u BiH, gdje političari gaje politiku otvorenih vrata, otvorenu komunikaciju sa građanima.

Na čemu temeljite Vašu kampanju?
Na znanju, poštenju, transparentnosti. Nadam se da će građani prepoznati da imam potrebne reference da ih mogu predstavljati na najbolji mogući način, sto u konačnici znaci da ću raditi za dobrobit lokalne zajednice.

Da li pitanje prava žena I položaj žena imaju mjesta u Vašem političkom angažmanu ?
Naravno to je nešto sto mi je jako blisko gledajući da sam veliki dio života provela u Švedskoj gdje zene imaju ravnopravan položaj u društvu. Strasno me je pogodila činjenica da za lokalne izbore od 425 kandidata za načelnika/gradonačelnika u Bosni i Hercegovini, 29 je žena (6,82%) i 396 (93,18%) muškaraca… To vam sve govori o položaju zena u Bosni i Hercegovine, a primjera je mnogo.

Šta ćete konkretno učiniti za žene kao buduća vijećnica?
Mislim da u Platformi za Progres mi već kročimo tim Švedskim putem o kojem sam govorila, primjera radi shodno principima Platforme, u kreiranju kandidatskih listi vodilo se računa o rodnoj ravnopravnosti tako da su na kandidatskoj listi za Gradsko vijeće Tuzla zastupljeni sa 46,66% žena. Ukoliko budem izabrana u gradsko vijeće, nadam se da ću svojim trudom, radom, znanjem pokazati kako možemo bolje, kako moramo bolje. Znaci samo primjerima na terenu, možemo biti primjer drugim ženama koje razmišljaju o političkom aktivizmu, ili generalno da mogu reci, ako može “ona”, mogu i ja. Sve je moguće, i imati djecu, i raditi, i dodatno nadam se pokazat ću da se može biti i politički aktivan kroz gradsko vijeće; može se naći vremena za sve, i da se sve može raditi jako kvalitetno.

Mislite li da kampanje poput ove #Glasajzažene imaju uticaja na biračko tijelo?
Svakako, mislim da promovisanje vrijednosti koje mi zene imamo, moze uticati na biracko tijelo. Primjetila sam na početku kampanje koju vodim, da imam izrazito veliku podršku od zena iz Tuzle, i iz čitave Bosne i Hercegovine. Ta podrška dolazi kroz komentare na mojoj oficijelnoj stranici na Facebook-u, onda poruke koje dobijam svakodnevno, stvarno sam prijatno iznenađena; daje mi još veću snagu da istrajem na ovom započetom putu.

Vaša poruka biračicama/biračima!
Da izadjete na glasanje u rekordnom broju; ako ne glasaš, gubiš pravo da se žališ. Da svoj glas date kandidatima koji će raditi pošteno, transparentno i za dobrobit svih građana ovog grada. I nadam se da ce posmatraci, brojaci glasova raditi savjesno kako bi imali fer i poštene izbore.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *